(MCPhotograpy) - View north to Dalston Square

(MCPhotography) View through the nursery toward the main entrance

(JF) Peter Pan inspired tree house and climbing frame

(JF) Peter Pan inspired tree house and climbing frame

(JF) Second floor / deck level MUGA

(JF) Second floor / deck level playground

(JF) Second floor / deck level outdoor class rooms

(JF) Second floor / deck level outdoor class rooms

(MCPhotography) Main entrance from Beechwood Road

(MCPhotography) Main entrance from Beechwood Road

 

Holy Trinity Primary School, Dalston

With no funding available and increasing demand for primary school places, the design solution was a simple pragmatic approach within the dense urban context. A replacement two form entry primary school built at ground and first floor with a double height play deck at second; and 101 new apartments above to cross-subsidise the school's expansion programme.

With a gestational period of some 3 years this air-rights development began in June 2009 and grew in scale as funding diminished and greater cross-subsidy was sought. What began as a replacement school masterplan quickly became a metropolitan piece of architecture.

A perfectly genius proposal... The design for the redevelopment of Holy Trinity School is pioneering and cleverly tackles the need to provide more housing and more primary school places.
— Boris Johnson - Mayor of London

This development of a school and private sale apartments is the result of joined up thinking in how to deliver both much needed additional school places and new homes in the capital.

With the doubling of pupil numbers, classrooms and ancillary space, the dilemma was where to put the additional playground, sports and outdoor learning space.  The play deck was formed increasing the overall outside space by over 100%.

see more about the residential


Client: Holy Trinity Primary School, London Diocesan Board for Schools & Telford Homes Plc.

Site: 0.45Ha

Size: 12,810 sqm - 3,260 sqm, Education & 9,550 sqm Residential

Value: £28m

Completion: Autumn 2016


Photography: Matt Clayton Photography